De eerste typemachine

De typemachine, wie heeft hem nog? De laatste fabriek die typemachines maakte, zat in het Indiase Mumbai, maar ook deze fabriek is nu gesloten. Er waren te weinig orders. Inmiddels is de typemachine vervangen door de computer en is de typemachine meer een collectors item geworden. Toch zijn er nog mensen die nog steeds werken op een typemachine. Soms omdat ze het geluid rustgevend vinden of gewoon omdat ze er aan gewend zijn.

De typemachine in massaproductie

De eerste typemachine die geschikt was voor massaproductie werd ontworpen in 1868 door de Amerikaan Sholes, maar het was niet de typemachine waar als eerste octrooi voor werd aangevraagd. Dat was die van de Brit Henry Mill. Tussendoor werd de typemachine iedere keer opnieuw uitgevonden, waaronder door Pellegrino Turry, diegene die ook de uitvinder was van het carbonpapier. Of die eerste typemachines nou zo’n verbetering waren, daar hebben we onze twijfels over. Het schrijven ging sneller. En het indrukken van de toetsen was een flinke klus. Alleen mensen met een zeer onduidelijk handschrift hadden er zeker baat bij.

De bekende QWERTY-stijl

Christoper Latam Sholes was de eerste die typemachines maakte die werkten volgens het principe van de hamerslag en waarbij de letterstangetjes niet in elkaar vast kwamen te zitten. Sholes had daar een handige oplossing voor, hij paste de volgorde van de letters aan. Het QWERTY-toetsenbord was geboren. Vanaf 1910 werd de typemachine door verschillende bedrijven gestandaardiseerd. Vanaf 1960 werd de typemachine dan ook op grote schaal gebruikt, later in de elektronische vorm. Door de komst van de computer en eigenlijk al bij de elektronische typemachine is de functie van typiste verdwenen. Tegenwoordig kan bijna iedereen zijn eigen brief typen.